Het waterzijdig ruimteverwarmingssysteem bestaat uit een circulatiecircuit dat via de zonneboileropslag en de indirect gestookte boiler naar de luchtverwarmer loopt.

Naast lucht- en vloerverwarming, heeft de huiskamer een houtgestookte speksteenkachel

Naast lucht- en vloerverwarming, heeft de huiskamer een houtgestookte speksteenkachel

Luchtverwarming, waterzijdig

Afhankelijk van de warmtevraag zorgt modulerende retourbijmenging voor de beste aanvoertemperatuur naar de verwarmer. Als de zonneboiler onvoldoende warmte levert, verwarmt een indirect gestookte boiler het water bij. De extra zware warmtewisselaar in de luchtverwarming koelt het water af tot dichtbij de luchttemperatuur. Hierdoor maakt het systeem optimaal gebruik van zonne-energie.

Vloerverwarming

In november 1994 is een vloerverwarmingssysteem waterzijdig, in serie, na de luchtverwarming geschakeld. De vloerverwarming ligt in de hal, de keuken, de badkamer en de WC. Retourwater van de luchtverwarming (ongeveer 35 graden) koelt via de vloerverwarming verder af tot 18 tot 22 graden. Daarna kan de zon of de naverwarming het water weer verwarmen. Dit levert een hoger rendement op.

De houtkachel

Naast lucht- en vloerverwarming, heeft de huiskamer een houtgestookte speksteenkachel. Deze kachel heeft een hoog rendement (naar opgave van de fabrikant: 75%). De kachel weegt 1000 kg en heeft een maximaal vermogen van 6 kW. Het hout brandt kort, maar bij een zeer hoge temperatuur (1200 graden). De meeste warmte wordt afgestaan aan het speksteen, dat het weer geleidelijk afstaat. Het houtverbruik is in de energiebalans van het huis opgenomen. De kachel geeft buiten CO2 vrijwel geen ongewenste emissies en is op dit punt goedgekeurd.

De gasnaverwarmer

Een indirect gestookte boiler van 60 liter zorgt voor de naverwarming van het tap-, spoel en CV-water. Het CV-water spoelt door een mantelwarmtewisselaar. Het opslagvat is gevuld met tapwater en het spoelwater wordt bijverwarmd met een interne spiraalwarmtewisselaar.

Arie Kroon ontwikkelde de boiler zelf. Deze condenserende ketel heeft een stralende keramische brander van 3 kW. De rookgassen worden via de mechanische ventilatie afgezogen waarbij rookgaswarmte wordt teruggewonnen via de warmteterugwinning. De ketel houdt de temperatuur in de boiler op gemiddeld 57 graden.